.Kim jest dietetyk i dlaczego warto pytać o kwalifikacje?
Dietetyk jest specjalistą z obszaru medycznego (swoimi działaniami obejmuje dziedzinę nazywana medycyną żywienia). Zajmuje się układaniem diet i zaleceń żywieniowych- dietoterapią, często z wyszczególnieniem określonych chorób. Tytuł dietetyka można uzyskać studiując dietetykę na uczelniach wyższych oraz uczelniach medycznych.
Jednakże w Polsce dostępne są kursy dietetyczne, po których uzyskać można np. tytuł specjalisty ds żywienia. Zwracajcie uwagę na to jakim dyplomem posługuje się osoba, do której zgłaszacie się o pomoc.
2. Co muszę przygotować przed konsultacją?
Nie martw się to nic trudnego!
3. Czym różni się konsultacja online od konsultacji w gabinecie?
Konsultacja online jest nowoczesną metodą spotkań z pacjentem. Nie różni się niczym od konsultacji w gabinecie. Oprócz danych dotyczących żywienia, aktualnych badań potrzebne są więc podstawowe informacje tj waga, wzrost, wiek oraz opisana w miarę szczegółowo aktywność fizyczna. Różnicą jest brak osobistego kontaktu z dietetykiem, nieco trudniejsza mobilizacja i ryzyko większych błędów pomiarowych.
Dla kogo?
Dla osób z silną wewnętrzną motywacją, zorientowanych na cel, potrzebujących wskazówek do osiągnięcia efektu.
4. Jak wygląda spotkanie i ile trwa?
Zwykle czas trwania konsultacji to 1-1,5h. Przeprowadzam wywiad żywieniowy, wykonuję analizę składu ciała i niezbędne pomiary, zakładam kartę pacjenta, analizuję wyniki badań, odpowiadam na pytania i podaję pierwsze zalecenia żywieniowe.
Konsultacja trwa od godziny do 1,5 godziny. Omawiane są informacje, które w kwestionariuszu podał pacjent takie jak zwyczaje żywieniowe, ilość spożywanych produktów, potencjalne niedobory w obecnej diecie, suplementacja lub jej brak, aktywność fizyczna czy uwarunkowania rodzinne/genetyczne do wystepowania określonych chorób.
5. Czy istnieje uniwersalna zdrowa dieta?
I tak i nie:) Nieprzetworzona dieta z dużą ilością warzyw i owoców będzie dietą uniwersalną, jednakże są to zalecenia zapewne zbyt ogólne i nie dla każdego będą wskazane. Przy określonych jednostkach chorobowych zwyczajnie nie zdadzą egzaminu, a nawet mogą zaszkodzić.
Dieta, którą zalecam oparta jest o głownie o produkty w niewielkim stopniu przetworzone, dostosowana jest do indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia pacjenta.
Kontakt z dietetykiem na na celu usystematyzowanie wiedzy, zwiększenie świadomości żywieniowej oraz rozwianie mitów, nie bójcie się więc poproszenia o pomoc profesjonalistę.
6. Kolacja tylko do 18?
Jest to jeden z najczęściej wygłaszanych mitów. Ostatni posiłek należy spożyć na ok 2 h przed snem, zapobiegamy w ten sposób wahaniom poziomu cukru we krwi i nie dopuszczamy do tzw ” wilczego głodu”. Dodatkowo zapobiegamy spadkom energii i zmniejszamy poranne ssanie 🙂
7. Po wieczornym treningu, nie można nic jeść!
MIT, po wysiłku, zwłaszcza długotrwałym istotne jest uzupełnienie spalonego podczas treningu glikogenu- regeneracja.
8. Owoce tylko do 12?
Mit, najkorzystniej jest spożywać owoce okołotreningowo. Przy prawidłowo zbilansowanym jadłospisie, spokojne można zaplanować owoce np na podwieczorek czy jako dodatek do kolacji ( mówimy o osobie zdrowej). Pamiętajmy jednak, że owoców nie należy spożywać bez umiaru- w składzie mają one cukier – fruktozę.
Macie jakieś pytania?
Zapraszam do kontaktu!