Wreszcie zaczęło się lato! Dla jednych to błogosławieństwo, dla innych przekleństwo.
No właśnie, ale jak sobie radzić z komponowaniem posiłków przy temperaturze oscylującej w okolicach 30 stopni Celsjusza?
Podczas upałów pamiętaj o zachowaniu równowagi w odżywianiu i piciu. Nawadnianie organizmu jest bardzo istotne, ale nie zapominaj o produktach bogatych w substancje odżywcze, a szczególnie w mikro- i makroelementy. W gorące dni masz mniejszy apetyt i tym samym dostarczasz do organizmu zdecydowanie mniej substancji odżywczych.
Schładzanie organizmu w trakcie upałów to podstawa. Możesz siedzieć w cieniu, kąpać się czy zraszać wodą lub ewentualnie nie wychodzić z klimatyzowanego biura przed zachodem słońca. Możesz też pomóc swojemu ciału w zachowaniu odpowiedniej, zdrowej temperatury, zwracając większą uwagę na to, co jesz pijesz w trakcie upałów.
W pierwszej kolejności warto zrezygnować ze wszystkich smażonych potraw. Z diety eliminuj także popularne latem fast foody – kebaby, hamburgery i hot-dogi. To bomby kaloryczne, które bardzo długo i ciężko się trawią. Do diety natomiast możesz wprowadzić produkty zastępcze, np. w miejsce smażonego kurczaka – grillowanego na grillu elektrycznym bądź specjalnej patelni, zamiast ryb obtoczonych w panierce – ryby gotowane na parze lub gotowane w wodzie, owoce morza.
Jedz owoce i warzywa: lato jest to okres kiedy występuje duża różnorodność sezonowych warzyw i owoców. Postaw na truskawki, maliny, borówki, jeżyny, nektarynki.
W upalne dni świetnie sprawdzają się zupy owocowe, chłodnik, chłodnik z cukinii i ogórka, ryż brązowy lub makaron brązowy z owocami i jogurtem, sałatki warzywne. Możesz też wybrać ziemniaki z kefirem, rzodkiewką i szczypiorkiem lub ziemniaki z serkiem wiejskim, rzodkiewką/ogórkiem i szczypiorkiem . Dobrze sprawdzają się warzywa faszerowane (cukinia, pomidor, bakłażan).
W trakcie dnia doskonałym pomysłem będą koktajle, sałatki warzywne czy sałatki owocowe.
Nie zapominaj o piciu wody!
Nawodnienie organizmu jest kluczowym czynnikiem, jaki zapewnia nam dobre zdrowie. Organizm permanentnie pozbawiony optymalnej ilości płynów jest narażony na zatrzymywanie większej ilości szkodliwych produktów przemiany materii.
Dobrym pomysłem jest picie wody z cytryną .
Istnieje przekonanie, że latem, gdy dużo się pocimy, powinniśmy pić wodę z solą lub dosalać pożywienie, by uzupełnić braki. Rzeczywiście wraz z potem tracimy ten elektrolit, jednak lepiej uzupełniać jego zapas, wybierając wodę z większą zawartością sodu niż solić potrawy.
W upały wielu z nas dla ochłody je lody. Słusznie?
Z lodów najlepiej wybieraj sorbety przygotowane z owoców. Będą mniej kaloryczne. Oczywiście pod warunkiem, że masz do czynienia z prawdziwym sorbetem, który nie zawiera w składzie cukrów (z wyjątkiem tych naturalnych, które pochodzą ze zmiksowanych owoców). Dobrym pomysłem jest też przygotowanie własnych lodów w domu.
Kochasz lody, ale ograniczasz je ze względu na rozsądek, nieciekawy skład i podjętą dietę?Zdecydowanie bardziej niezdrowe jest zbyt ograniczające podejście do diety niż pozwolenie sobie raz na jakiś czas na lody! Zasada 80/20 sprawdza się tu rewelacyjnie. Jeśli 80% Twojej diety to czysta miska a 20 to grzeszki to i głowa i ciało będą zdrowe.
Zawsze możesz zrobić swoje własne lody, wówczas poprawisz ich skład! Zgadzasz się?
Paula Łysakowska – dietetyk
wordpress theme by initheme.com